Book Read Free

Alef Science Fiction Magazine 011

Page 19

by MoZarD


  Kao i Barouz, ni Dok Smit nije „veliki” pisac ‐ mada su mišljenja o literalnoj vrednosti njegovog dela dosta različita ‐ i, kao ni Barouz (izuzev u slučaju Tarzana) uopšte nije prevođen kod nas. U svakom slučaju, on ostaje verovatno najznačajniji predstavnih ovog podžanra i praotac superheroja.

  Iste, 1934. godine kada se pojavio prvi nastavak LENSMAN SAGE i samo dve godine

  posle prve storije o titanskom varvarinu, KONANU ZAVOJEVAČU, pojavio se jedan od najuticajnijih stripova svih vremena ‐ FLAŠ GORDON, Aleksa Rejmonda.

  FLAŠ GORDON

  ili, kosmička opera osvaja strip

  O Rejmondovom crtačkom umeću, arhetipskoj snazi stripa FLAS GORDON i

  njegovom ogromnom uticaju dostaje već razglabano. Iako mu nedostaju galaktičke razmere ‐ originalni FLAŠ GORDON odvija se u celosti na planeti Mongo ‐ on je nesumnjivo kosmička opera, sa naglašenim futurističkim i arhaičkim elementima, i

  „društvenim uređenjem”. Naravno, Rejmond, a i kosmička opera uopšte, i ne

  pokušavaju da ponude „racionalno objašnjenje” (koje tradicionalni SF toliko obožava) zašto neki svet izgleda baš tako. PEŠČANA PLANETA Frenka Herberta se opširno bavi ovim problemom, ali ta izvanredna knjiga ni u kom slučaju nije kosmička opera.

  Nije nimalo slučajno što mnoge scene iz RATOVA ZVEZDA (i njegovih nastavaka) direktno vuku korene iz vizuelne poezije Aleksa Rejmonda: od kompozicije i stila, pa do kadriranja.

  Do pojave RATOVA ZVEZDA ‐ a, u suštin, i dalje ‐ strip je bio najpogodniji medij za

  kosmičku operu. Stripovskom naučnom fantastikom dominiraju avanturistika, super-heroji i herojska fantastika. Razloge ove pojave treba tražiti prvenstveno u interakciji tržišta i onoga što mu se u stripu nudi.

  Brzina i tempo naracije, vođenje radnje od jedne do druge tačke napetosti („cliff‐

  hanger” metod), serijalnost, vizuelni i verbalni stereotipi, bazično pojednostavljivanje stvari i potpuna fleksibilnost su karakteristike i podžanra kosmičke opere i strip medija.

  Kosmička opera toliko odgovara tradicionalnim zakonitostima stripa da izgleda kao da

  98

  je potekla iz tog medija. Nemoguće je danas raditi kosmičku operu a da se ne zauzme

  stav prema njenim stripovskim osobinama. Pogledajte samo RATOVE ZVEZDA (a šta bi

  drugo?)

  Interesantno je da danas na planu strip‐kosmička opera najzanimljivije stvari rade

  Francuzi i Španci. I jedni i drugi imaju bogatu tradiciju viteških i avanturističkih romana, a, u principu, nisu opterećeni racionalnom stranom naučne fantastike.

  Pored DALEKE PLANETE (to je stari engleski strip koji upravo ponovo izlazi u Stripoteci) kod nas možete povremeno naći u EKS‐u JASTREBOVE KOSMOSA (Cane ‐

  Goulard) i ALISTERA BLISTOKA, VITEZA BESKRAJA koga radi francusko‐španski tim Godard‐Ribera (koliko je meni poznato, objavljene su samo tri epizode u EKS‐u: brojevi 96, 158 i 215‐6). Oba stripa imaju jasan žanrovski pristup i pokazuju izvanredno vladanje SF idiomima. Posebno ALISTER BLISTOK koji je divan strip, raspevan i bogat, sa preciznim i iznenađujuće svežim rešenjima i likovima, koji su ovde od presudnog značaja. Strip je obogaćen i blagonaklonim zezanjem na račun sopstvenog žanra. Inače, Ribera je i autor DRAKULETE ‐ najbolje parodije na taj žanr.

  DR. ASIMOV

  ili uspon i pad galaktičke imperije

  Na današnje oblike kosmičke opere presudno je uticao Isak Asimov sa svojom trilogijom ZADUŽBINA i još nekoliko knjiga koje se uklapaju u isti „svemir”. Ovo delo izvorno je objavljeno u časopisu ASTOUNDING između 1942. i 1949. u devet zasebnih

  priča. To je, do pojave RATOVA ZVEZDA, najpoznatija kosmička opera i, verovatno, najveći pojedinačni SF bestseler svih vremena.

  Kod Asimova gotovo da nema direktnog kontakta sa nasiljem a sukobe kosmičkih

  armada doživljavamo najčešće samo kao kretanje šarenih markera na

  trodimenzionalnim „mapama” galaksije, ili kao priče njihovih učenika, baš kao i u grčkim tragedijama. Ličnosti su plastičnije ali i dalje jasno označene. Pojavljuje se ireverentni pozitivac ‐ koga, na izgled, ne zanima „pobeda pravde”, baš kao Hana Soloa u RATOVIMA ZVEZDA ‐ i „tragični negativac”. „Mazgovu” je dodeljena ova crna strana

  kolača.

  Elemente ovog prastarog sklopa naziremo u ličnosti Darta Vedera.

  Gledano iz ugla kosmičke opere najznačajniji elementi ZADUŽBINE su „igre

  skrivalica”, grandioznost i dugotrajnost koncepta i „master‐plan” galaktičkih razmera; sve ono što nosi osnovnu radnju i u serijalu RATOVI ZVEZDA ‐ mada je to tu tek naznačeno.

  STAR WARS

  Daljim razvijanjem naučne fantastike kosmička opera izgubila je žanrovsku čistoću,

  rastapajući se u njenim drugim oblicima. Autori su sve više savladavali zanat pisane reči

  ‐ i danas, ipak, bazični SF medij. Ideje su postale osmišljenije i bolje obrađene, egzotični detalji svrsishodniji, sižeji „realističniji”, koherentniji i odgovarajuće motivisani, a publika je sve manje trpela glupost i naivnost (izuzev, izgleda, u holivudskom SF filmu pedesetih).

  Najznačajniji oblik koji se pojavio jesu detaljno zamišljene i moguće slike svemira

  koje, na žalost, često služe isključivo same sebi. Ovo možda najbolje rade Hal Klement i Lari Niven. Ovaj poslednji istovremeno je i naj'poznatiji savremeni autor ovog podžanra.

  Njegov roman PRSTEN predstavlja tipično njegovo delo, verovatno najpoznatiji, ali sigurno ne i najbolje.

  Pojavile su se i mnogobrojne parodije ‐ Hari Harisonov serija] STAINLESS STEEL

  RAT. Drugi su počeli da koriste kosmičke opere u sasvim druge, „umetničke” i intelektualne svrhe (neka dela Semjuela Delanija i Brajana Oldisa) što je potpuno suprotno suštini podžanra kosmičke opere, ali lepo ilustruje fleksibilnost naučne 99

  fantastike. Na žalost, kosmička opera ‐ a i celokupna naučna fantastika ‐ izgubila je svoj osnovni kvalitet: bazičnu naivnost (SF naiva?!). Interesovanje publike i stvaralaca otišlo je u drugom‐pravcu. Sve dok...

  Sve dok RATOVI ZVEZDA nisu eksplodirali pred zaprepašćenim licem sveta,

  potpuno i smišljeno prevazilazeći tradicionalnu SF publiku (Jedan deo te publike, verovali ili ne, duboko mrzi ove filmove smatrajući ih nečasnom degradacijom svog obožavanog žanra!!!). U svom majstorskom manipulisanju i eksploataciji osnovnih premisa kosmičke opere i namerno odabranim klasičnim SF idiomima serije RATOVI ZVEZDA predstavlja apsolutnu, ultimativnu kosmičku operu, koja u sebi praktično sumira ceo ovaj žanr.

  I baš zato, karakteristično je da u SF relacijama ovi filmovi ne donose ništa naročito novo ‐izuzev u prezentaciji, naravno! Od svih potrebnih sastojaka Lukas na prvo.mesto stavlja njegovo veličanstvo šablon ‐ ne samo u narativnim zavatima i oblikovanju ličnosti, već i u namernom korišćenju SF klišea, žargona i „izuma”. Serija upravo kipti od šablona ‐ ali ti šabloni su ispolirani, očišćeni, shvaćeni. Ovi filmovi mogu se gledati kao čas majstorske manipulacije raznoraznim klišeima koji se neprestano pretapaju i posuvraćuju kao rukavice.

  I ovim je, čini se, dat odgovor na pitanje o budućnosti kosmičke opere. Talas raznoraznih SF filmova koji sledi RATOVE ZVEZDA ‐ a posebno njihova gledanost ‐još je jedna usluga koju kosmička opera čini ćelom žanru. Bez obzira sa kolike visine njena

  „ozbiljna” sabraća gledaju na nju i bez obzira da li interesovanje za nju raste ili opada kosmička opera opstaje, svaki put nova a ipak ona ista dobra stara poznanica.

  Jer, na kraju krajeva, svi mi moramo, bar ponekad, da sanjamo.

  100

  Poručite pouzećem odabrane SF naslove edicije ZNAK SAGITE. Sve knjige su štampane

  latinicom na finoj ofsetnoj hartiji, format 13x20 cm, povez broširan, plastificirane ‐

  odličan izbor dela, profesionalni prevodi, dopadljiva likovna oprema.

  1. Robert Silverberg ‐ UMIRANJE IZNUTRA

  11000 dinara

  Briljantna studija o telepatiji sa svi
m što ona nosi u sebi, u raznim fazama života glavnog junaka i pri različitim nivoima moći.

  2. Philip K. Dick ‐ TECITE SUZE MOJE, REČE POLICAJAC

  11000 dinara

  U svetu u kome je apsolutno sve protiv njega, jedan čovek pokušava da opstane.

  3. Gregory Benford ‐ VREMENSKI PEJZAŽ

  18000 dinara

  Jedini roman iz poslednjih deset godina koji putovanje kroz vreme predstavlja na svež i originalan način.

  4. Roger Zelazny ‐ ZOVEM SE KONRAD

  11000 dinara

  Putovanje kroz fantazmagorične predele razrušene Zemlje u pokušaju da se ispuni neuobičajeni zadatak.

  5. Roger Zelazny ‐ OSTRVO MRTVIH

  11000 dinara

  Dvojica se susreću na planeti koju je jedan oblikovao a drugi preobilikovao ‐ preostati može samo jedan.

  6. MONOLIT 3

  35000 dinara

  Sadrži kompletni roman Džoa Haldemana „VEČNI RAT”, petnaestak novela i priča i obimni teorijski rad Brajana Stejblforda o podžanrovima u naučnoj fantastici.

  NARUDŽBENICA

  Ovim se pretplaćujem na sledeće knjige (zaokružiti):

  1 2 3 4 5 6

  po ukupnoj ceni od …………….…… dinara koje ću platiti poštaru prilikom prijema pošiljke.

  Ime i prezime .....................................................................................................................

  Poštanski broj i mesto .......................................................................................................

  Ulica i broj ..........................................................................................................................

  Narudžbenicu popuniti čitko štampanim slovima i poslati na adresu:

  Boban Knežević, 11070 Novi Beograd, Poštanski fah 19

  101

  MENTALNI

  MOST

  Joe Haldeman:

  MINDBRIDGE, 1977

  Prevod sa engleskog:

  Miodrag Milovanović

  36

  2. Poverljivost; nedostatak ksenofobije

  Iznenađenje u noći

  Predvodnica je smesta uzela situaciju u

  ZA: Svom personalu uključenom u Pro‐

  svoje ruke. Vrlo je dobro komunicirala na

  jekt Baba‐roga.

  jeziku znakova i, ponovo, nije pokazala

  OD: Psih‐grupa (R. Svini, pred.)

  nikakav znak straha.

  POVODOM: Psihološki profil tuđinaca sa

  3. Agresivnos t

  Achernara

  Bilo bi interesantno videti šta bi tudinci

  U

  učinili da Dreseri nisu pošli za njima.

  bacujem vam ovo u sandučiće, jer ne‐

  Ovako kako je, sve što imamo je

  ma dovoljno vrednog materijala da

  eksplozija nasilja na kraju i zvuk koji je

  sazovem sastanak.

  predvodnica načinila pre pokolja, a koji

  Listu koja sledi prihvatite sa ogromnom

  podseća na režanje. Međutim, ovo bi

  dozom nepoverenja. Suština psihologije,

  mogao biti normalan ton i boja glasa u

  u jedinom smislu koji je ovde primenljiv,

  njihovom jeziku.

  sastoji se u iznalaženju doslednih

  obrazaca stimulans‐reakcija u populaciji

  4. Senzualnost (?)

  pod nadzorom. U razmatranje su ušli sa

  malim brojem stimulansa, a reakcije su

  Jedan gest koji je predvodnica načinila

  takve da za sada nemaju nikakvog smisla.

  bio bi, kod ljudskih bića, otvoreno sek‐

  sualan. Međutim, verovatnije je da je ona

  Moguće karakteristike

  samo pokazivala da Dreserima unutar

  broda nisu potrebna odela. (Iako vredi

  1. Hrabrost ili nedostatak brige za lično

  setiti se da ljudsko društvo kada dopušta

  stanje.

  prirodnu, neseksualnu nagost, ograničava

  Kao što je O'Brajenova na kocki prime‐

  opseg gestova javno dopuštenih.)

  tila, Dreser u GPEM odelu je prilično

  5. Nezainteresovanost

  opasan organizam, a i izgleda tako. Kada

  su se prvi put susreli sa petoricom

  Čini se da tuđinci, kada su pobili

  Dresera, tudinci nisu nosili oružje, Niti su

  Dresere, nisu uopšte bili zainteresovani

  shvatali da im Dreseri mogu nauditi —

  za njih. Moguće je da u njihovoj filozofiji

  neprimerena pretpostavka u svetlu nji‐

  ili psihologiji postoji nešto što ih sprečava

  hovog stupnja tehnološkog razvoja — ili

  da istraže mrtve. Kao ludačku pomisao,

  ih nije bilo briga šta će se njima lično

  neko bi mogao da pretpostavi da postoji

  dogoditi (ovu teoriju podupire pasivna

  ritual pročišćenja koji se mora proći posle

  reakcija predvodnice na tešku povredu.)

  ubijanja; oni nisu mogli da znaju da će

  Drugo objašnjenje bilo bi neka vrsta

  tela ubrzo nestati.

  slepila kod donošenja sudova, egotizam

  koji im ne dopušta da neku drugu rasu

  Ostale tačke

  smatraju za potencijalnu opasnost.

  1. Osmesi

  102

  Iako se dvoje tudinaca često smešilo,

  pripremimo da ih dočekamo.

  nema razloga da se veruje da su oni

  S druge strane, mogli su napustiti

  pokušavali da prenesu osećanje prija‐

  Achernar pre više od sto godina i biti

  teljstva, da Dreserima odvuku pažnju. Čak

  nam, ovog trenutka, pred vratima.

  i u ljudskim kulturama smeh je često

  Sa statističke tačke gledišta, ovaj strah

  dvosmislen, ili čak negativan pokazatelj.

  bi se mogao činiti iracionalnim. Unutar

  Kod drugih primata, pokazivanje zuba je

  sto petnaest svetlosnih godina oko

  obično izraz agresivnosti.

  Achernara ima nekih dvadeset hiljada

  zvezda; zašto bi izdvojili baš našu?

  2. Oruđa ili lutke.

  Odgovor je, da su mogli biti sposobni da

  Dr Bondi je sugerisao da tudinci koje je

  otkriju našu civilizaciju. Dovoljno moćan

  O'Brajenova srela, možda nisu bili »pravi«

  radio‐prijemnik u regionu Achernara u

  tuđinci, oni koji su sagradili zvezdani

  ovom trenutku bi primao prenose

  brod. Možda su samo bili naprave, roboti

  potekle sa Zemlje iz 1938: neoboriv dokaz

  od‐krvi‐i‐mesa, stvoreni da obavljaju

  o postojanju tehnološke civilizacije.

  opasne poslove.

  Istina, signali bi bili slabi — u stvari, mi još

  Ovo je zloslutna mogućnost u pogledu

  nemamo

  dovoljno

  snažne

  radio‐

  njihove zapanjujuće sličnosti sa ljudskim

  teleskope koji bi mogli da otkriju takav

  bićima. Tuđinci su se pojavili manje od

  signal. Ali, nemamo ni milju duge

  pet minuta pošto su Dreseri dospeli na

  svemirske brodove koji putuju brzinom

  planetu. Ako su oni bili lutke stvorene da

  bliskim brzini svetlosti.

  mimikriraju ljudski oblik, onda su njihovi

  Iz male količine podataka o njihovom

  gospodari ili sposobni da za nekoliko

  ponašanju i sposobnostima, nemoguće je

  minuta pogode tačan oblik ljudske

  reći koliko veliku opasnost tudinci zaista

  anatomije, ili im je l
judski oblik već bio

  predstavljaju. Ali očito je da je za

  poznat. Teško je reći koje je objašnjenje

  Agenciju jedino razumno rešenje da što

  strašnije. Ako je tačno, prvo, suočeni smo

  pre uloži sav dostupan novac i ljudske

  sa rasom koja poseduje beskrajne

  moći da bi saznali što je moguće više

  psihičke i naučne sposobnosti (i očigledno

  podataka o njima.

  ne respektuje život). Ako je tačno drugo,

  (U utorak, 14. jan., biće sastanak Psiho i

  suočeni smo sa rasom koja nadzire ljudski

  OSJ grupe, zajedno sa Planiranjem i

  rod i očigledno zna gde se nalazi Zemlja.

  Komitetom za odnose sa industrijom, da

  bi se razgovaralo o pokrivanju troškova

  3. Tuđinci kao neprijatelji

  Projekta Baba‐roga. Neophodno je prisu‐

  Pretpostavljamo da tuđinci nisu naselili

  stvo svih zainteresovanih. Slušaonica B,

  nijednu planetu bližu od Achernara,

  13:30.)

  pošto nismo uočili čudne eksplozije

  35

  gravitacionih talasa u okolini bližih

  Autobiografija 2053

  zvezda. Ovo ne znači da nisu na putu.

  Box 5397

  U svakodnevnom radu sa Levent—Me‐

  Osvego, NJ 1312659

  jerovom Translacijom težimo da zabora‐

  3. januar 2053.

  vimo, ili je ignorišemo, činjenicu da LMT

  predstavlja vremeplov. Kada otkrijemo

  Draga Kerol,

  gravitacioni talas sa Achernara, to je za‐

  Čini se da ću ovde provesti još jednu

 

‹ Prev